Kravaller i Borgholm: 132 personer arresterade!

Kravaller i Borgholm: 132 personer arresterade!

132 personer arresterades efter våldsamma kravaller i Borgholm, på Öland. 80 poliser bekämpade kravallerna och minst en polisman skadades då molotovcocktails kastades mot dem. Flera polisbilar totalförstördes. Garagen i Borgholm användes som polisceller. 

Vad är detta, sitter den där bloggaren och fabulerar? Nåt sånt kan väl inte ha hänt i det fredliga Borgholm. Men jo, det har det. Midsommarafton 1976 uppstod kravaller mellan polis och så kallade ”raggare”.

Midsommarfesterna på Öland var långt ifrån stillsamma förr. I ca 20 års tid, fram tills slutet av 80talet, hade Sveriges raggare Öland som favoritplats att festa på. Och det gick vilt till. På Öland hade det varit regelrätta kravaller tidigare. Endast en festplats ville ta emot den ”bilburna ungdomen” på midsommarhelgen: Lundegårds camping. Därför fanns hundratals ungdomar på campingen midsommaren 1976 och spriten flödade.

Det var när 2 poliser skulle föra bort en rattonykter ung person som körde slalom mellan tälten på Lundegård som det blev kaos. Det fanns några av ungdomarna som hade förberett strid mot polisen och hade tillverkat molotovcoktails (bensinbomber) och hade med sig knivar och preparerade motorsågskedjor som de använde som vapen.

Det blev kaos. SVD rapporterade den 29/6 att när den unga rattfylleristen fördes bort:

”…stormades poliserna av flera hundra ungdomar. Stenar, flaskor och bensinbomber regnade över poliserna som genast kallade på förstärkning. Flera polisbilar utsattes för skadegörelse. Dörrarna bucklades till och rutorna krossades. En av bilarna stjälptes ned i ett dike. Trots det våldsamma handgemänget blev ingen person allvarligt skadad… En polisman skadade en hand när han träffades av en bensinbomb…

Kriminalpolisen tror att det rörde sig om ett par tusen ungdomar som tog del i bråken. Sent på lördagskvällen fick polisen läget under kontroll. Då hade 130 ungdomar gripits. Alla utom de nu 17 anhållnahållna kunde släppas. Arresterna i Borgholm räckte inte till. Folk fördes til Kalmar eller Köpingsvik.

— Skulle vi ha gripit alla som gjorde våld mot tjänsteman hade det inte blivit många människor kvar på campingplatsen, säger Kriminalinspektör Kurt Holmgren.

Garage i Köpingsvik och Borgholm användes som celler rapporterade Ölandsbladet som också angav antalet arresterade ungdomar till 132 stycken.

Ölandsbladets insändarsida var fullt av kommentarer efter det inträffade. En dam föreslog hårda metoder och ordning och reda för att kontrollera bråkmakarna, eventuellt genom att stoppa dem vid bron. En annan skribent föreslog att man skulle låta raggarna lösa problemen och bråken sinsemellan, om de bara fick slåss sinsemellan skulle problemen lösas smidigt.

4 personer åtalades. Vad deras straff blev vet jag inte.

Det skulle dröja ytterligare tio år innan raggarfesterna på sommaren stoppades i och med att polisen tog i med hårdhandskarna mot deras trafikförseelser. Men raggarnas epok var i praktiken över redan då. Allt färre ”bilburen ungdom” åkte till festerna på 80talets andra hälft.

En person dog denna midsommar, 1976. En ung flicka som färdades i en raggarbil i full fart och hade kroppen utanför bilfönstret. Det hade inget direkt med kravallerna att göra, men säger mycket om hur vilt det gick till på denna tid i Öland.

Idag går det mycket fredligare till när innehavarna av ”amerikanarna” åker till Rällapaviljongen för att äta hamburgare och träffa andra som äger ”raggarbilar”.

För mer läsning: en avhandling om raggarkulturen med fokus på Öland.
Från ett socialt problem till kult – En studie av raggarkulturen förr och nu. Annelie Danforth och Kerstin Andersson

En reaktion till “Kravaller i Borgholm: 132 personer arresterade!

  1. Jag känner en som va där och allt började som sagt med en rattfylla, eller egentligen va det en burk som kastades efter polisbilen som grep fyllot, burken landade på backluckan och där kunde historien ha slutat men polisen valde att skicka dit 10st bilar istället och då började det regna flaskor och 2polisbilar vältes och sattes i brand. Glad påsk.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s