Från Gammalsvenskby i Ukraina till Öland till Ukraina igen

Från Gammalsvenskby i Ukraina till Öland till Ukraina igen

Många flyktingar har under åren anlänt till Öland. Såväl idag som förr i tiden. Men även svenskar har kommit till Sverige som flyktingar från utlandet har kommit hit. Runt 1930 arbetade svensktalande flyktingar från Gammalsvenskby i det av Stalin hemsökta Ukraina här på ön. Vi gör ett nerslag i den historien i detta blogginlägg.

I Ukraina finns en by som kallas Gammalsvenskby. Där bor än idag ättlingarna till de estlandssvenskar som tvångsförflyttades från Estland till Ukraina 1781. De kom från Dagö i Estland där deras ättlingar bott sen medeltiden. 1929 emigrerade de flesta ukrainasvenskar till Sverige men några av dem återvände senare till Ukraina. Bland dem fanns Johannes och Emma Utas som bodde i Mörbylånga och Ryssby. Samma dag de ankom till gården Risinge nr. 2 i Mörbylånga födde de ett litet barn, flickan Elsa. Hon är en av en handfull personer som har svenska som modersmål och bor i Gammalsvenskby som ännu lever i Ukraina.

Svenskkolonier i öster

Under medeltiden växte det fram en liten svensk koloni i Estland. Längst kusten växte det upp små kolonier där man pratade svenska. Under medeltiden och under de år då det svenska imperiet kontrollerade Estland fanns det ganska många svenskar där. på 1700talets början erövrade  Ryssland Estland från Sverige och då stoppades invandringen dit, och befolkningen isolerades. Då Estland blev självständigt på 1900talet upplevde den svenska minoriteten på ca 7500 personer en blomstringsperiod. Men den var kort. I och med andra världskriget föll den svenska kulturgemenskapen och de som kunde flydde till Sverige. Än idag finns estlandssvenskar i Estland, lite över 1000 stycken. Men inte alla kan svenska längre.

Estlandssvenskar i Ukraina

1000 av estlandssvenskarna tvångsdeporterades från Dagö 1781 till Ukraina. Under marschen ner dog många av dem och när de kom fram grundade de en egen by, senare kallad Gammalsvenskby. Två år efter marschen var bara 135 av de svenska vid liv i Gammalsvenskby.
Denna svenska koloni lyckades bevara sin kulturella särprägel, och språket, fram till 1920talet trots att de var isolerade från Sverige. mot slutet av 1800talet återupptogs kontakten med Sverige under en kort tid, men sen kom kommunisterna till makten och då avbröts kontakten igen. En svår period följde med hungersnöd. Till slut fick Sverige Sovjet att gå med på att de som ville skulle få emigrera till Sverige. Av de ca 900 ättlingarna till estlandssvenskarna valde 881 att emigrera till Sverige. I augusti 1929 anlände emigranterna nedan till Trelleborg.

ankomst trelleborg 1929

Alla ukrainasvenskarna fördes till Jönköping där de inkvarterades i en militärkasern.

ankomst jönköping 1929

Därifrån spred de sig till framför allt Gotland, men även Öland och kalmartrakten.
Men gammelsvenskbyborna kom till ett Sverige i djup kris, där depressionen just slagit till. De möttes av fördomar och fientlighet. Inte alla trivdes. 250 av dem återvände hem till Ukraina. Många av dem hade påverkats av de svenska kommunisternas propaganda om Sverige (som senare skapade ett kollektivjordbruk ihop med ukrainasvenskarna). De kom hem till stalintidens massmord på ukrainare med hungersnöd och elände.

Familjen Utas

Men en del kom att överleva till våra dagar. Och några av dem lever än idag. Så vitt jag vet lever Elsa Kozenko Utas ännu, som föddes på Öland 1930, och hennes lillasyster Emma.

Elsa Utas

Elsa föddes i Mörbylånga. Närmare bestämt i Risinge. Dit hade en del av Gammalsvenskbyborna kommit på sommaren 1930 för att hjälpa till med skörden som fattiga statare.
Där föddes Elsa, dotter till Johannes och Emma som arbetade på Risinge nr. 2. Hon föddes samma dag som familjen kom till Risinge, den 4 juni 1930.

På Risinge nr. 2 fanns en till familj från Ukraina, familjen Hansas. Hansas kom dit december 1929 och Utas som sagt den 4 juni 1930.


I kanten på registret står det att familjerna flyttade från Mörbylånga i november till Ryssby, norr om Kalmar. Där bodde de i Haralsmåla och tjänade som statare.

Från Ryssby flyttade de direkt tillbaka till Ukraina.

I SvD sa Elsa så här om tiden i Sverige 2010.

Elsa är född i Mörbylånga på Öland och var bara tio månader när föräldrarna valde att återvända till Ukraina. Hon läste dock svenska fyra år i skolan och vårt samtal är på svenska, även om hon får skjuta in ett ord på ryska då och då när ordförrådet tryter.

Kommunismens terror

Hur var det för familjen Utas i Gammalsvenskby under stalinterrorn. Jag vet inte men kan bara gissa. I en artikel från 2004 berättar en annan av de svensktalande, Emil Norberg att tiden efter de flyttade tillbaka till Ukraina var svår.

Emils föräldrar var bland de 243 personer som, med några jublande svenska kommunister i spetsen, återvände till sin ukrainska hemby.

Tillbaka i Gammalsvenskby väntade dock nya hårda tider. 1930 inleddes diktatorn Josef Stalins utrensningar på allvar. Ve den som bara viskade något negativt om staten. Emils blick får något mörkt i sig när han berättar om sin fars öde.

– Det var 1937 dem djävlarna kom. De var från säkerhetspolisen och först gav vi dem mat och vodka. Men sedan kom de tillbaka några dagar senare och då tog de med sig pappa och 20 andra män. Ingen visste vad de gjorde av dem, men de blev avlivade.

– Lite senare tog de mamma också och, oj,oj,oj, vi åtta barn lämnades ensamma. Men mamma släpptes och en natt väcktes jag av hennes läppar på min panna, säger Emil och den lilla tandlösa munnen ler vid det ljusa minnet.

I Svd den 9 april 1933 kunde man läsa detta om de återvändande. Det var mitt under de värsta åren av stalinterrorn när miljontals ukrainska bönder svalt ihjäl. Många av de som reste tillbaka går och tigger potatisskal för att stilla sin hunger med, berättade SvD.

Det ska finnas en intervju med de öländska svenskbyborna i en lokaltidning från året 1930. Jag hoppas få anledning att återkomma till ämnet i en senare artikel.

*******
Källa för foton på emigrationen 1929: http://www.gammalsvenskby.se/

För att lyssna på hur gammalsvenskbyborna talade, deras dialekt, lyssna på detta radioprogram: ”Vi äro svenskar”.

En reaktion till “Från Gammalsvenskby i Ukraina till Öland till Ukraina igen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s