Anders Hommans gravepitaf i Kalmar domkyrka

Anders Hommans gravepitaf i Kalmar domkyrka

Efter det nordiska kriget på 1670-talet inrättade regeringen två nya varv. Det ena var i den nybyggda staden Karlskrona. Det andra varvet byggde man upp i Kalmar. Runt 1680 började man det arbetet.

Under ett år, 1684 till 1685 var varvets chef holmmajoren Anders Andersson Homman. Det är han vars epitaf ni kan se i Kalmar domkyrka. Kunglig majestäts tjänare, ligger här begraven.

Homman tjänstgjorde under kriget som kommendör på svenska flottans näst största skepp, Svärdet, med 86 kanoner.

Vid det stora sjöslaget vid Ölands södra udde 1676 förlorade inte Sverige bara amiralsskeppet Kronan utan även det näst största skeppet Svärdet. Flottan råkade i total förvirrning efter att flaggskeppet, världens kanske största krigsskepp vid den tiden, exploderade och sjönk innan ens slaget började. Svärdet omringades och besköts och fattade eld och exploderade så småningom. 600 männiksor dog och bara 50 räddades, däribland Homman.

Vid utredningen efteråt menade Homman att Svärdet hade kunnat räddas, men att amoralen ombord, Uggla, lät skeppet brinna upp, för att det inte skulle tillfalla fienden.

Avbildningen av Svärdet är måhända inte helt korrekt, fast en förlaga kan ha funnits. Hur som helst är det en av de tidigaste avbildningarna av ett av svenska flottans skepp. Och en av de bästa från 1600talet.

Svärdet har återfunnits och undersöks av vrakarkeologer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s